Vuurwerkangst, wat is er aan te doen?

Veel honden en katten zijn bang voor vuurwerk. Die angst/stress wordt mede beïnvloed door de reactie van de eigenaar op het angstige gedrag van zijn dier. Blijf zelf dus vooral rustig!

Voorkomen is beter dan genezen…

Bij een (nog) niet bang dier kunt u vuurwerkangst proberen te voorkomen door bij geknal iets lekkers te geven of met hem te gaan spelen.

Maak van de knallen iets leuks! (klassieke conditionering)

Een dier dat erg gestrest is, staat bijna niet open om iets te leren. Begin daarom ruim voor oud en nieuw uw dier te wennen aan harde geluiden, onverwachte lichtflitsen, en indien mogelijk geur van kruitdampen.

Harde geluiden kunt u zelf maken met bijvoorbeeld pannendeksels, een blikje met knikkers/steentjes, in de handen klappen of het afspelen van een vuurwerk CD. Lichtflitsen maakt u bijvoorbeeld met de flitser van een fototoestel. Geur van kruitdampen kunt u deels wat nabootsen door het strijken van een lucifer op de zijkant van de verpakking of het uitblazen van een brandende kaars. Pas op! Niet vlak voor de neus van de hond of kat!!!

Bouw het rustig op en maak het leuk voor uw huisdier; met zachte geluiden op afstand beginnen, tijdens het eten en/of spelen. Gaat dit goed, dan het volume opvoeren en de afstand verkleinen.
Houd hierbij in de gaten dat uw huisdier géén stresssignalen gaat vertonen! In geval van stresssignalen volume verminderen en afstand vergroten!

Als uw dier schrikt van een harde knal:

Als uw huisdier geschrokken is van een harde knal, mag u hem steunen. Steunen wil zeggen "er zijn" voor uw huisdier! Dit kan gewoon uw aanwezigheid zijn, maar ook rustig toespreken, iets lekkers aanbieden of bij contact zoeken, door tegen u aan te gaan zitten/liggen, even kort rustig aaien. Probeer daarna om de situatie een positieve draai te geven door uw huisdier iets lekkers te geven, strooi dit eventueel op de grond zodat hij moet gaan zoeken. Dit geeft afleiding en reduceert stress. Speelt uw huisdier graag? Dan kunt u hem ook afleiden door te gaan spelen. Daarna rustig en relaxed, indien mogelijk, de plaats van de opgedane angst/stress verlaten.

Uw huisdier mag in huis een veilige plek zoeken om te schuilen; haal hem daar niet weg! U kunt ook een veilige plek in huis creëren door voor uw kat bv een doos met gat erin in de kamer te zetten en voor de hond een donker hoekje te maken, bv open bench met doek eroverheen.

Aan de riem!

Houd in deze periode uw hond aangelijnd; bij een plotselinge knal zou hij immers kunnen schrikken en in paniek wegrennen, met alle gevolgen van dien!

Ondersteunende supplementen/medicatie

Er zijn verschillende middelen verkrijgbaar om de angst wat te verminderen. Diepgewortelde vuurwerkangst is met geen pil of poeder weg te nemen, die illusie moet ook niet worden gekoesterd.

Feromonen

Feromonen zijn geurstoffen die van nature door uw huisdier worden afgescheiden en een kalmerende werking hebben. De kunstmatige vorm daarvan is verkrijgbaar als verdamper (voor in het stopcontact), spray en als halsband (hond).

Supplementen

Er zijn verschillende supplementen verkrijgbaar die bij kunnen dragen tot het verminderen van angst. Voorbeelden hiervan zijn Zylkene®,Telizen®, Calmex®, Adaptil® of het Calm Diet® van Royal Canin.

Kalmeringstabletten

Als u rond de jaarwisseling nog steeds zit met een angstig, bibberend huisdier kunt u kalmeringspillen afhalen bij de kliniek. Deze medicijnen zullen de angst bij uw huisdier verminderen. In een lage dosering zijn deze tabletten angstremmend en niet sedatief.

Voor de juiste dosering willen we het gewicht van uw huisdier weten, dus graag eerst even wegen!

Langere termijn

Heeft uw hond ook de dagen voor oud en nieuw veel last van stress door de vele knallen? Dan kunt u overwegen om Clomicalm in te gaan zetten. Met deze medicatie moet u ongeveer 2 maanden van te voren beginnen en na oud en nieuw ook weer langzaam afbouwen. Het is wel zaak om uw hond goed in de gaten te houden voor wat betreft het effect van de Clomicalm op het gedrag!

Hoe herken je angst/stress?

Angst en (opbouwende) stress, herken je door op de volgende signalen te letten:

Stresssignalen hond:

 • Snel hijgen (zonder het warm te hebben)
 • Gapen (zonder moe te zijn)
 • Lage staarthouding (tussen de achterpoten)
  Oren plat in de nek
 • Wegkruipen/vluchten (ook tussen de benen van eigenaar gaan zitten)
 • Grote pupillen
 • Wegkruipen/ vluchten
 • Trillen over het gehele lichaam (zonder het koud te hebben)
 • Onrustig heen en weer lopen
 • Niet willen eten
 • Lippen aflikken (tongelen/beklikken)
 • Uitschudden (zonder natte vacht te hebben
 • Zichzelf krabben/bijten in de vacht (zonder vlooien oid te hebben)
 • Optrekken van een voorpoot (intentiebeweging)
 • Wegkijken (ontwijken van richting waar geluid vandaan kwam)
 • Piepen
 • Blaffen (onrustig met hoge toon)
 • Opspringen om steun te zoeken
 • Happen/ bijten (bv in mouw) om je iets duidelijk te maken

Stresssignalen kat:

 • Grote pupillen
 • Oren wat plat opzij
 • Trillen
 • Wegkuipen/vluchten
 • Dikke staart
 • Opgezette vacht

Wij wensen u een hele prettige en bovenal rustige jaarwisseling toe!

 

 

 

 


Oudejaarsavond

Geef uw huisdier veel afleiding. Begin hier al mee in de middag, ruim voordat het vuurwerk begint. Bijvoorbeeld met een kauwstaaf of voerspelletjes (een gevulde Kong® voor de hond of Pipolino® voor de kat).

Laat de hond overdag extra lang uit (op een rustige locatie), zodat hij lekker moe is.

Zorg dat de dieren niet naar buiten kunnen: Sluit de deuren en ramen en het kattenluik. Houd katten tot tenminste de volgende ochtend binnen

Sluit de gordijnen, laat licht branden en zet de tv of radio aan (rustig muziek- of praatprogramma o.i.d.). Zet het volume zo, dat het voor het dier nog wel aangenaam is, maar dat er weinig meer van de buitengeluiden is te horen.

Laat uw huisdier zelf een rustig plekje zoeken en creëer verschillende keuzemogelijkheden (vooral van belang voor de kat).
Doe zelf vooral die dingen die u normaal 's avonds ook doet. Dit is vertrouwd voor uw huisdier en zal zorgen voor meer rust.
Laat uw huisdier niet alleen in huis achter!

Ga een aantal dagen eropuit met uw huisdier tijdens oud en nieuw naar een vuurwerkvrij gebied. Er zijn verschillende bungalowparken waar geen vuurwerk afgestoken mag worden.

Of pak vlak voor twaalf uur de auto samen met uw huisdier en ga een stuk rijden over de snelweg. U kunt genieten van het siervuurwerk en uw huisdier van een knalvrij oud en nieuw.