ChirurgieDagelijks worden in onze kliniek zowel de gangbare als ook meer specialisitische operaties uitgevoerd. Ons team heeft een jarenlange ervaring en we besteden veel aandacht aan vakspecifieke cursussen.


Laparoscopische sterilisatie van teven, maag- darm- en blaasoperaties, plaskateroperaties en uitgebreide tumorchirurgie behoren tot onze mogelijkheden. Met name dierenarts Erik Schurer heeft zich hierop toegelegd.

 

Laparoscopische sterilisatie van de hond

Sterilisatie van een teefje kan op verschillende manieren gebeuren. Klassiek is de methode waarbij door middel van een snede in de buik toegang wordt verschaft tot de eierstokken om deze en, indien nodig, ook de baarmoeder te verwijderen.

De ingreep is eigenlijk geen sterilisatie maar een castratie, omdat de eierstokken verwijderd worden. Toch is sterilisatie de gebruikelijke term bij teefjes, wellicht om verwarring met de castratie bij de reu te voorkomen.

Wij kunnen werken met een laparoscopische techniek, waarbij de sterilisatie van de hond via een kijkoperatie plaats vindt. Bij deze minimaal invasieve techniek wordt de buikholte een beetje opgeblazen met CO2. Dan worden er twee kleine sneetjes gemaakt in de buikwand. Via deze twee openingen worden een camera en de werkinstrumenten ingebracht. Met behulp van de camera kan de chirurg via de monitor de werkinstrumenten volgen en bedienen. Na identificatie en ophangen van de eierstokken worden de ophangbandjes met daarin de grote bloedvaten met behulp van een cauterisatie-apparaat doorgesneden. Het cauteriseren beschadigt de inwendige organen niet en er is nauwelijks bloedverlies bij het losmaken van de eierstokken.

Deze manier van werken zorgt voor een wetenschappelijk bewezen minder pijnlijke ingreep! Nadat de eierstokken zijn verwijderd, worden de steekgaatjes gesloten met een paar kleine hechtingen. Door de geringe omvang van de wondjes is de bewegingsvrijheid van de patiënt na de operatie veel groter, het risico van het ontstaan van een buikbreukje heel klein, en littekenvorming minimaal.

De laparoscopische sterilisatie wordt uitgevoerd door de dierenartsen Erik Schurer en Gusta Lamers.

 


Cryptorchidie bij de reu

Dit is een aandoening waarbij één of beide testikels niet zijn ingedaald. Het is mogelijk om testikels, die zich nog in de buikholte van de reu bevinden, via de laparoscopische techniek te verwijderen. Dit is veel minder belastend voor de hond dan de traditionele operatie-methode.

De anesthesie

De meeste chirurgische en tandheelkundige ingrepen vinden plaats onder algehele anesthesie. Omdat wij het risico op problemen tijdens de narcose zo klein mogelijk willen houden, wordt uw huisdier eerst door de dierenarts nagekeken. In bepaalde gevallen zullen we adviseren een zogenaamd pre- anesthetisch bloedonderzoek uit te laten voeren. Daarna wordt besloten welke soort anesthesie voor uw huisdier het meest veilig is.


Uiteraard hebben we in de operatiekamer en in de tandheelkunde afdeling moderne bewakingsapparatuur. Tijdens de narcose wordt door de dierenarts en een altijd aanwezige paraveterinair uw huisdier met hulp van deze apparatuur constant in de gaten gehouden. Zo worden bij ons standaard de lichaamstemperatuur, het narcosemiddelgehalte, het zuurstofgehalte en CO2 gehalte in de in- en uitademingslucht gemeten, wordt daarnaast de zuurstofverzadiging van het bloed gemeten en registreert een ECG apparaat gedurende de gehele anesthesie de hartslag.
In beide ruimtes is automatische beademing van de patiënt mogelijk. Hiermee kunnen we, indien nodig, de beademing van het dier volledig overnemen.
Gedurende de ingreep ligt de operatiepatiënt op een warmtemat om te sterke afkoeling tegen te gaan. Na de operatie mag het dier in een rustige uitslaapruimte weer wakker worden. Dankzij bovengenoemde maatregelen en onze strikte anesthesieprotocollen durven we te stellen dat onder narcose gaan in onze kliniek als heel veilig mag worden beschouwd.